Nieuws

Wel of niet inbakeren?

Heeft jouw baby moeite met zelf in slaap komen? Huilt je baby veel en is je baby onrustig? Inbakeren kan helpen!

Tot de jaren 70 was het inbakeren van je baby heel normaal. Het is een tijdje weggeweest omdat er ook zeker risico’s aan vast zitten. Veilig en verantwoord inbakeren is dus zeker van belang. Tegenwoordig bestaan er ook speciale inbaker slaapzakken. Deze zijn superhandig in gebruik. Zeker een aanrader dus!

Wanneer kan je je baby beter niet inbakeren

 Inbakeren is niet geschikt voor alle baby’s doe het niet als je baby: 

  • Verhoogde kans op dysplastische heupontwikkeling heeft. 
  • Koorts heeft. 
  • Veel spuugt.
  • Last heeft van een luchtweginfectie en/of last van benauwdheid.
  • Een voorkeurshouding heeft.

Let op: raadpleeg altijd een deskundige wanneer je niet zeker weet of inbakeren geschikt is voor jou baby. 

Verschillende manieren van inbakeren

Van oudsher wordt een baby in een flanellen doek gewikkeld. Je kunt ook een kant en klare inbaker doek kopen waarmee je je baby veilig en makkelijk inbakert. Tegenwoordig zijn er zijn speciale inbaker slaapzakken. Deze lijken veel op een normale slaapzak maar dan zonder armsgaten. Voordat je zelf begint met je baby in een doek rollen zorg dat je precies weet hoe het werkt en laat je adviseren door een deskundige, bijvoorbeeld door het consultatiebureau. Een extra grote hydrofiel doek kan je ook gebruiken voor het inbakeren. Handdoeken, dekens of beddenlakens zijn niet geschikt om in te bakeren. 

Voordelen van inbakeren

Inbakeren is een fijn hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je baby leert zelf in slaap te vallen. Een onrustige slaper wordt al snel wakker doordat hij zichzelf bijvoorbeeld wakker ‘slaat’.  Het helpt ook bij een huil baby, je baby ligt lekker strak ingepakt. Het zorgt het ervoor dat je baby zich geborgen voelt en daardoor rustig en veilig kan slapen. Het werkt dus rustgevend voor je baby wat ervoor kan zorgen dat je baby eerder doorslaapt. 

Afbouwen van het inbakeren

Vaak beginnen ouders rond de 6 weken met het inbakeren. Wanneer je baby zich om kan rollen dan wordt het inbakeren gevaarlijk omdat je baby dan nier meer terug kan rollen. Vaak zie je dit rond de 4 à 5 maanden. Afbouwen kan door 1 arm vrij te laten of door bijvoorbeeld niet meer in te bakeren bij het ochtend slaapje. Vaak duurt het afbouwen een week. Wanneer je ziet dat je baby zich om kan rollen moet je meteen stoppen met het inbakeren. 

Misschien ook interessant...